Museernes Samvirke i Vestjylland
Mejeriet


Arbejde og dagligliv

Mælken blev leveret i transportspande (junger) og derefter indvejet. Den hældes først i sødmælkskarret, hvorfra den løb over i forvarmeren og derfra til separatoren (centrifugen). Når fløden var skilt fra mælken, blev den syrnet og hældt i kernen, hvor den kærnedes til smør. Endelig blev smørklumperne siet fra kærnemælken og æltedes på æltebordet til en sammenhængende og ensartet masse.

Oprettelsen af andelsmejerierne er et led i den mekanisering og industrialisering af landbruget, som påbegyndtes i slutningen af 1800-tallet og er fortsat lige siden. Hvor smørret tidligere blev kærnet i en stampekærne af gårdens egen mælk, var der nu maskiner til rådighed. De kunne bearbejde en hel landsbys mælkeproduktion. Det gav et mere ensartet produkt og mulighed for bedre priser på hjemmemarkedet eller til eksport. Det havde hidtil været husmoderen, som kærnede smør. På mejeriet blev det den uddannede mejerist, der stod for arbejdet.



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede