Museernes Samvirke i Vestjylland
Præstegården


Stuehuset stammer fra Nr. Aarslev ved Randers. Den ældste del af bygningen er fra 1661. I 1854 blev stuehuset ombygget og forlænget.

Stuehuset har bindingsværksfacade mod haven og grundmur mod gården. Der er indrettet bryggers, køkken, pigekammer og flere stuer i den ældste del af præstegårdsstuehuset. Den yngste del anvendes til skiftende udstillinger.

Bindingsværkslængen mod øst stammer fra Nr. Aarslev præstegård ved Randers. Den er opført før 1800, men ombygget i 1848-49. I bygningen har der være tørvehus, fåresti, vognport og konfirmandstuer. Længen er i bindingsværk med murede tavl. Konfirmandstuerne er nu indrettet til undervisningslokaler.

Laden er fra Virring præstegård beliggende ved Randers og ca. 15 km fra præstegården i Aarslev. Bygningen stammer fra 1600-tallet og har oprindelig været benyttet til lade og lo og til hestestald. Bindingsværksladens tømmer er sorttjæret og tavlene er kalket hvide. Laden er indrettet som staldbygning med lo, stald og karlekammer.

Den store ladebygning stammer fra gården Ulfstofte i Andkær ved Vejle. Byggeåret for laden er 1849. Årstallet var indridset i en grundsten nedlagt i ladens fundament ved opførelsen og genfundet ved hjemtagelsen til museet.

Laden er opført i egetræsbinding med hvidkalket flensborgsten i tavlene. Den er 38 m lang, 9 m bred og 7 ½ m høj og har været anvendt til opbevaring af korn. I midten findes en køreport til gennemkørselspassage, mens de to sideporte blev anvendt, når man kørte kornet ind i laden.

Hjemsted og alder
Byggeskik
Inden døre
Husstand
Arbejde og dagligliv
Have
Præstegårdens plæne



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede