Sulegården viser en typisk vestkystgård fra 1700-tallet. Stuehuset er fra Vang ved Sdr. Nissum, laden og stalden er fra Husby, portlængen og det lille fritliggende vognhus og hønsehus er fra Sdr. Lyngvig.
Navnet sulegård stammer fra de højsuler - stolper - der bærer åsen, hvorpå tagkonstruktionen hviler.
Portlænge og vognskur
I portlængen findes et huggehus, hvor nødvendige småreparationer kunne laves, samt et opbevaringsrum for fiskeredskaber. Fiskeriet spillede en stor rolle for vestkystgårdene.
I vognporten står en arbejdsvogn, og resten af længen indeholder rum anvendt til smådyrene på gården, såsom får og grise.
Vognskurets placering vest for gården er et egnstypisk træk fra Holmslands Klit. I modsætning til resten af landet er møddingspladsen placeret øst for gården, umiddelbart uden for staldlængen.
Lade og staldlænge
I laden ses sulekonstruktionen tydeligt, hvor de tagbærende midterstolper (suler) står på store sten. Ordet sule er et gammelt ord for søjle.
Karakteristisk for en vestkystgård er at sulerne er udført i genbrugstømmer. Af mangel på godt bygningstømmer er hovedparten af tømmeret i gården vraggods, såsom master, ræer, spanter, bomme o.lign. fra sejlskibenes tid. Laden blev anvendt til opbevaring af korn og hø.
Staldlængen er opdelt i hestestald og kostald.
I august 2005 fik Sulegården nyt stråtag
Hjemsted og alder
Byggeskik
Arbejde og dagligliv
Have og gårdsplads
|