Museernes Samvirke i Vestjylland
Vinkelgården


Vinkelgårdens have

Haven lå øst for gården. På den stenpiggede gårdsplads fandtes brønd og vandingstrug. Møddingen havde også sin plads her.

Vinkelgårdens have er i 2006 anlagt som en renæssancehave. Kendetegnende for renæssancens haver var de firkantede bede og rette linjer, som havde deres forbillede i middelalderens klosterhaver.


Jorddige

Haven ligger på nordsiden af stuehuset og er omkranset af et jorddige, der giver læ for vinden og beskytter mod husdyr. På jorddiget vokser gråpil, hvilket er et karakteristisk jysk træk. Ind i mellem pilen gror humle, hyld og røn samt et upodet vildt æbletræ.


Krydderurter og lægeplanter

Langs indersiden af jorddiget mod vest og nord er der plantet en række krydderurter og lægeplanter fx. peberrod, gul sennep, kamille og malurt. I det gamle landbosamfund havde mange planter flere anvendelsesmuligheder, og der fandtes lægeplanter mod stort set alverdens dårligdomme.


Kvadratur

Op mod bygningen er der fire små bede, et kvadratur på i alt cirka 4 x 4 meter. Bedene er kantet med lave hække af småbladet buksbom, og mellem hvert bed findes jordtrampede stier.

I to bede findes en række af det, vi i dag ville kalde rene prydplanter. Flere af prydplanterne kunne anvendes som duftmiddel. I tørret tilstand blev de lagt mellem linned eller anvendt til røgning af stuerne, hvilket foregik ved at lægge tørrede blade på en glød, hvorefter duften blev frigivet. I de to andre bede findes merian, isop, kørvel, krusemynte, timian, kommen, koriander og karse - planter der alle har været anvendt til at sætte smag på den kogte og salte mad.


Kålgården

Mod vest ligger kålgården med de grønkål, der overalt i det gamle landbosamfund var kålgårdens vigtigste plante. Grønkål kunne stå ude vinteren over og var et meget betydningsfuldt bidrag til bondebefolkningens vinterkost.



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede