Museernes Samvirke i Vestjylland
Sortbroget landracesvin


Oprindelse

Vildsvinet var i bondestenalderen udbredt over det meste af Europa og det sydlige Asien. De første tæmninger kan sagtens være foregået i Europa. Meget tyder dog på, at tamsvinet har dets oprindelse i Den nære Orient. Man har fundet knogler i fund fra bondestenalderen i Danmark.

Udseende

Det Sortbrogede Landracesvin er forholdsvis langt og har et godt spæklag. På en farveskala kan det være fra sort til næsten hvidt. Mange af svinene har ”halstitter”, som er et par brusklapper på halsens underside. Disse halstitter finder man også på billeder af middelaldergrise.

Anvendelse

Man har anvendt kødet til eget forbrug og til salg.

Historie

Svinet har altid været et udbredt husdyr i Danmark, dog mest i de østlige egne, hvor svinene gik på olden i skovene. Omkring 1880 blev svinet en vigtig eksportartikel til England, og man begyndte et stort avlsarbejde for at skabe ”baconsvinet”. Man krydsede med Yorkshiresvin og udviklede Dansk Landracesvin, som var hvid i huden. Nogle avlere foretrak at avle på en sortbroget udgave, indkrydset med Glochester Old Spot, idet den var mere robust og havde gode moderegenskaber. Krydsede man en sortbroget so med en hvid orne, fik man altid hvidt afkom. Dette var en fordel, idet der blev trukket i afregningen fra slagteriet for kulørte svin. Det Sortbrogede Svin er i dag på listen over bevaringsværdige danske husdyrracer.



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede