Museernes Samvirke i Vestjylland
Milesten


Langs en kopi af en brolagt vej gennem Hjerl Hedes Frilandsmuseum er der opstillet fire milesten.

De fire milesten er Ole Rømer milesten, flyttet til museet fra deres oprindelige placeringer i det midt- og vestjyske. De blev oprindelig opstillet langs de danske landeveje i slutningen af 1600-tallet, som den enevældige stats forsøg på, via opmåling, at få mere system i vedligeholdelsen af de misligholdte veje.

På museet kan man ligeledes studere en milesten, der blev opstillet i Ålborg amt o. 1830, og flyttet til Hjerl Hede i 1938. Det er en senere og mere monumental type af milesten, som blev sat op langs vejreformernes nye veje.

Milestenene indgår i et samlet vejanlæg, der blev anlagt gennem Den Gamle Landsby i forbindelse med Hjerl Hedes 30-års jubilæum i 1960. Vejanlægget blev udarbejdet af arkitekt Ejvind Draiby, Ringkøbing og der indgår udover milestenene, som nævnt også en brolagte vej, en bro, samt et bomhus.

På Hjerl Hedes Frilandsmuseum står fire Ole Rømer milesten, der alle er blevet flyttet til museet. I 1938 blev en ¾ milesten flyttet til museet fra Tjørring på Herning-Holstebro vejen. Senere kom yderligere to sten til, da en kvartmilesten og en helmilesten (med påskriften 3 (mil)) i 1958-59 blev flyttet til Hjerl Hede fra deres oprindelige placering vest for Hagebro Kro ved vejen mod Haderup. Hertil er yderligere kommet en halvmilesten, der i 1960 blev flyttet til museet fra den oprindelige placering ved Mejrup lige øst for Holstebro. Museet rummer således en komplet samling milesten, der er opstillet langs den brolagte vej i målestoksforholdet 1:24.

Som et led i enevældens forsøg på at modernisere det danske vejvæsen, pålagde Christian V den berømte danske videnskabsmand Ole Rømer at opmåle og forsyne de større danske veje med vejsten. Vejene blev målt op ved hjælp af en af Rømer konstrueret milevogn, hvorefter milesten af råt tilhugget granit blev opstillet for hver kvarte mil. Afstandene blev markeret på stenene som udhuggede fordybninger. Én fordybning markerede en kvart mil, to fordybninger en halv mil, tre fordybninger ¾ mil, mens hele mil blev afmærkede som tal. Milestenene blev placeret på små jordhøje, milepælshøje, der var omkranset af en række kampesten.

Fra 1691-97 udførte Ole Rømer det store opmålingsarbejde, men det er usikkert om alle sten blev placeret som angivet på Ole Rømers kort fra 1697. Den enevældige monarks forordninger blev ikke fulgt op af handling overalt i landet. Ejner G. Pedersen henviser til en rapport på landsarkivet i Viborg, der anfører, at Rømerstenene i Vestjylland først blev placeret hundrede år efter Rømers opmålinger, som et led i den energiske amtmand Christian Frederik Hansens oprydning efter årtiers slendrian.

Den femte milesten på Hjerl Hede repræsenterer en noget senere udvikling i det danske vejvæsens historie, og har en helt anden udformning end Rømerstenene. Den høje, obelisk-formede milesten er af bornholmsk sandsten og er forsynet med Frederik IV’s monogram, et posthorn og indskriften ”2 miil fra Aalborg”. Den blev opstillet i Aalborg amt i 1830’erne og flyttet til Hjerl Hede fra en placering ved Aalborg Slot i 1938.

Denne nye type milesten blev opstillet som et led i de store vejreformer i slutningen af 1700-tallet, oprindelig i norsk marmor. Senere gik man over til sandsten, da marmor kun dårligt tålte frosten og mange revnede og forvitrede i løbet af få årtier.


Litteratur
Draiby, Ejvind, Gamle danske milepæle, Miljøministeriet, Skov- og naturstyrelsen, 1990.
Pedersen, Ejner G., ”Milepæle”, Skalk, nr. 2, 1989.



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede