Museernes Samvirke i Vestjylland
Fra Oddesund til Odby

En tur på cykel eller til fods fra Oddesund mod nord er rig på oplevelser.

Fra hovedvejen er der skilt til havnen. Selvom færgen ikke har sejlet siden 1938, kan man stadig fornemme, at Oddesund Nord er en gammel tragtformet færgehavn, og broklappens fundament i havnens nordlige spids er bevaret. Også havnens bygninger fortæller historie om Oddesund. Det store gamle hus er den tidligere havnestation, og få meter mod vest ligger endnu en station, hvor toget stadig standser.

Lidt syd for havnen er et tjærested bevaret. Her sled fiskerne med store bomuldsredskaber, der skulle beskyttes for ikke at rådne i fjordvandet, Først i 1960’erne, da nylon afløste bomuld, blev fiskerne fri for den rygende varme tjære.

Halvvejs tilbage ved hovedvejen går cykelstien fra mod nord. Stien følger jernbanens spor langs strandens laguner med vidnesbyrd om fiskeri gennem generationer og med klassisk Limfjordsnatur. Læg mærke til det gamle skibsvrag, der bryder strømmen og beskytter indsejlingen til en lille naturlige havn.

Længere mod nord bliver cykelstien til en vej. Trafikken er beskeden, men faktisk har vejstykket op ad bakken til Odby Kirke været en vigtig strækning. Det er nemlig en del af hovedvejens oprindelige forløb fra 1850’erne, hvor en ny nord-syd-vej blev anlagt, fordi passagen over Agger Tange yderst mod vest var brudt ved havets gennembrud i 1825. bemærk de gamle vejsten, der endnu markerer det stejle stykke.


Fotos: Ib Bj. SørensenTilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Struer Museum