Museernes Samvirke i Vestjylland
Holstebro
Thorsminde

 
Fiskerihavn med ca. 75 hjemmehørende kuttere og omkring 600 indbyggere. Med fiskeauktion, redningsbåd og redningsstation, kystsikringsværker og strandingsmuseum.

Thorsmindeslusen - Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Thorsminde Sluse - Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

I Thorsminde får man alle Vestkystens problemer, hverdagsliv og dramatik præsenteret i koncentreret form.


Det moderne Thorsminde er baseret på Vesthavnen, der åbnede i 1967 og ligger uden for slusen med direkte indsejling fra Vesterhavet.

Foto; Hans E. Kratholm Rasmussen

Små fiskerbåde - Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Det store skib i havnen er sandpumperen SIP Tønne, hvis hovedopgave er at holde en vanddybde på 3,5 m i indsejlingen, så kutterne uden risiko kan gå ind og ud.

Naturkræfterne søger hele tiden at lukke den kunstige indsejling, så sandpumperen, der ankom i 1989, har betydet en stor forbedring. Tidligere kunne tilsanding af indløbet give store afbræk i fiskeriet.

Thorsmindefiskerne lander udelukkende spisefisk af meget høj kvalitet. I 1991 blev der på auktionen solgt 5100 tons fisk, først og fremmest torsk og rødspætter samt tunger og pighvar.

Auktionen holdes kl. 7.00 på hverdage. I juli måned holder Borgerforeningen fiskeauktion for turister hver lørdag formiddag kl. 10.00. De er et stort tilløbsstykke.

Baggrunden for fangsternes høje kvalitet er, at Thorsmindefiskerne udelukkende driver garnfiskeri. Garnene sættes på havbunden. De er 50-75 m lange og 1-2 m høje og markeres med radarreflekterende flag på havoverfladen.

Fiskerne kender havbunden omtrent lige så godt som andre mennesker kender deres køkkenhave.

Fiskenet på kajen - Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Gamle skibsvrag hører til de bedste fiskepladser. Kutterne er udrustet med alt moderne navigations- og EDB udstyr. Garnene sættes og hales ind over styrbords side. En typisk Thorsmindekutter er derfor lukket i bagbords side og har et læskjold forude.

Kendingsbogstavet L står for Lemvig Tolddistrikt.

I april kvartal er der trængsel på havnen. Antallet af kuttere bliver da mere end fordoblet, når mange fiskere fra østdanske havne søger til Thorsminde for at få del i sæsonens store rødspætte- og tungefiskeri.


Hent rutevejledning

Fra:


Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Holstebro Museum