Museernes Samvirke i Vestjylland
Harboøre Kirke og kirkegård


Harboøre Kirke er bygget i 1910. Den afløste en middelalderkirke, der var blevet for lille til den voksende fiskerbefolkning.

Indre Mission
Carl Moe var præst i Harboøre fra 1877-1885, og med sin forkyndelse samlede han menigheden omkring Indre Mission. Sognets kirkelige liv er stadig aktivt og levende.


Altertavlen i Harboøre Kirke

Altertavlen giver et godt billede af, hvordan den kristne tro indgik i det daglige liv hos missionsfolkene. Den forestiller Jesus med de små børn; børnene og deres forældre er fremstillet sådan, som folk så ud på Harboøre, da den nye kirke blev bygget. Den er malet af Axel Hou i 1910.


Detalje fra altertavlen

Med Vesterhavet som nabo
Tavler i kirken og grave på kirkegården fortæller om sognets farlige naboskab med havet og om vækkelserne. Der er store fællesgrave for fiskere og redningsfolk, der er omkommet på havet, og på gravstenene er der skriftsteder og bibelhenvisninger.

På en del grave står der ved siden af gravstenen en lille hvid marmorplade med en sidste hilsen »Fra de Hellige paa Harboøre«eller »Fra de Helliges Samfund«. Pladerne stammer fra perioden 1925-1966, da den første generation fra de store vækkelsesår i 1880’erne og 90’erne efterhånden faldt væk.Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Lemvig Museum