Museernes Samvirke i Vestjylland
Ringk��bing - Skjern
I. C. Christensens Hus, Hee

I.C. Christensen er især kendt som arkitekten bag Systemskiftet i 1901. Som kulturminister gennemførte han en række kirkelove, bl.a. indførelsen af menighedsråd.

Fra 1895 til ca. 1920 var I.C. Christensen (1856-1930) Danmarks førende politiker. I1905-08 var han konseilspræsident, d.v.s. statsminister, men måtte gå af på grund af Albertisagen. Han bevarede dog sin store indflydelse og fik som forsvarsminister i 1909 løst mange års politisk strid om forsvarssagen.

Grundloven fra 1915 er stærkt præget af I.C. Christensen, og som kirkeminister 1920-22 fortsatte han demokratiseringen af kirkens organisationer.

Da I.C. Christensen blev minister i 1901, gik han af som lærer i Stadil og købte et ældre hus i Hee for at kunne bo i nærheden af banen.

Han byggede det nuværende hus i 1907 med en udvidelse i 1921. Huset har været privatbolig lige siden I. C.’s død, men blev i 1990 købt af Hee-No menighedsråd.

En støtteforening har for indsamlede midler istandsat huset og sammen med Ringkøbing Museum indrettet en udstilling om I.C. Christensens liv og politiske virksomhed.

Udstillingen, der åbnede i 1992, består bl.a. af genstande og billeder, der har tilhørt J.C. Der vises også et udvalg af karikaturtegninger fra det satiriske ugeblad Klods Hans. I.C. Christensen var karikaturtegnernes ynglingsoffer, og han blev næsten altid vist i selskab med ræven. Læs mere på www.rksk.dk
 Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Ringkøbing - Skjern Museum