Museernes Samvirke i Vestjylland
Ringk��bing - Skjern
Muldhøje og Muldbjergmanden

Muldhøje er blandt de mest berømte findesteder fra Danmarks oldtid. Det er en gruppe på fire gravhøje, hvoraf de to største er bygget sammen til en langhøj.

Her fandt arkæologer fra Nationalmuseet i 1883 egekistegraven med Muldbjergmanden.

Begravelsen stammer fra ældre bronzealder, ca. 1400 f. Kr. Egekisten blev fundet i den nordlige del af langhøjen. Ved udgravningen kunne man se, at Muldbjergmanden var blevet lagt i kisten på et okseskind, iført rundpuldet hue, kofte med læderseler og bronzeknapper og på fødderne en slags sandaler

Hans guldprydede sværd i træskede var lagt oven på liget, og højre hånd hvilede på skeden. Et sammenfoldet tæppe og hans kappe var lagt ovenpå igen, og til sidst havde man lukket okseskindet sammen omkring den døde høvding.

Man kunne se, at han havde været glatbarberet og havde haft halvlangt tilbage- strøget hår med midterskilning. Muldbjergmandens tøj er den ældste og bedst bevarede mandsdragt i Europa.

Ved udgravningen fandt man også spor af to andre egekistebegravelser, muligvis kvindegrave. Begge indeholdt en bronzedolk, Den ene lå i den sydlige høj, den anden midt mellem de to sammenbyggede høje.

Muldbjergmandens dragt har siden kunnet ses på Nationalmuseet.Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Ringkøbing - Skjern Museum