Museernes Samvirke i Vestjylland
Kirken

Museumskirken er opført som en rekonstruktion af den romanske kirketype, der blev bygget her i landet i 1100-tallet.

Som forbillede har man haft Tjørring Kirke nord for Herning. Ifølge traditionen er kirken opført med mandsdør mod syd og kvindedør mod nord.

I sommeren 1985 påbegyndte Kunstakademiets Konservatorskole en forsøgsrække med romanske kalkmalerier og deres teknologi. Hertil er kirken på Hjerl Hede velegnet, idet den er uopvarmet med små vinduer og med meter tykke stenmure, hvor kalkmalerierne bliver udsat for både frost og fugt.

Motiverne er fra omkring 1125, hentet fra Råsted kirke ved Randers, og er som de oprindelige malet i fuld farvestyrke. Forsøget er blevet gennemført under ledelse af kalkmaleriekspert mag. art. Ulla Haastrup.

På vægen indenfor dørene ses vievandskar, og midt på gulvet står en østjysk døbefond fra 1200-tallet. Denne originale granitfont er i 1992 blevet bemalet i stærke farver. Det er et rekonstruktionsforsøg, udført på grundlag af farvespor, som er fundet på andre romanske fonte.

På alterbordet, der er en kopi fra Tømmerby Kirke, står et par stager fra Visby samt en kristusfigur, der er en kopi af et krucifiks i Åby Kirke.

Kirkens klokke er en afstøbning af klokken i Smollerup, der er Danmarks ældste.



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede