Museernes Samvirke i Vestjylland
Nørre Vosborg

 

Nr. Vosborg blev anlagt på sin nuværende plads i midten af 1500 tallet efter at en stormflod havde ødelagt den oprindelige borg.

Nr. Vosborg - Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Borgen ved Storåens munding hed oprindeligt Osborg (os = munding). Den omtales første gang i 1200 tallet, hvor kong Erik Menved ejede "Fosburg".

Lille Vosborg - Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

I 1300 tallet overtog slægten Bugge borgen. I tiden frem til 1500 tallet, tilhørte borgen skiftevis slægterne Bugge, Vendelbo, Podebusk og Gyldenstjerne - alle højastokratiske slægter.  

 Ca. 1 km. vest for den nuværende Nr. Vosborg ligger en forhøjning, som formodedes at være middelalderborgen, Nr. Vosborg. Det har i stedet vist sig at være Sdr. Vosborg, som blev bygget ved en arvedeling i 1500 tallet.

300 m. nord for højen har man fundet spor af det middelalderlige Nr. Vosborg, som også er bygget i 1500 tallet, af Niels Bugge.

Middelalderens Nr. Vosborg var bygget på et kompleks af tørveøer, afstivet af egestolper. Hovedbygningen var af sten, hvilket ellers var forbeholdt konger på den tid.

Forpagterboligen - Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Foto: Hans E. Kratholm Rasmussen

Omkring hovedbygningen lå en række mindre bygninger, på kunstige øer, forbundet med broer.

Begge middelalderborge formodes at være gået tabt i en stormflod sidst i 1500 tallet. Derefter har man valgt at genopbygge dem længere inde i landet.

Mens udgravninger dokumenterer middelalderborgene, har man endnu ikke fundet spor af den ældste udgave af Vosborg.

Imellem ca. 2000 og 2008 har Nr Vosborg gennemgået en meget omfattende renovering. Denne omfatter såvel hovedbygningen, som alle tilbygninger. Resultatet er et topmoderne kursuscenter, der samtidig danner ramme om meget forskellige kulturelle aktiviteter.


Hent rutevejledning

Fra:


Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Holstebro Museum