Museernes Samvirke i Vestjylland
Struer
fra 3. distrikt til statsgymnasium


I 1916 valgte DSB Struer som administrativt centrum for hen ved to tredjedele af de jyske jernbaner. Ved den lejlighed lod kommunen opføre en imponerende bygning til at huse de mange chefer, inspektører, ingeniører og kontorfolk, der nu flyttede til byen.


GPS data:
Lat: N 56º 29.428’
Long: E 008º 36.094’

Administrationsbygningen blev opført i Jyllandsgade skråt over for stationen efter tegning af arkitekterne C. Fog og Axel L. Petersen, København. Herfra koordinerede man bl.a. de sønderjyske baner i forbindelse med genforeningen 1920; herom skrev trafikassistent og digter Johannes Buchholtz i øvrigt sit kendteste digt »På Tondern Station». I årene frem til nedlæggelsen af 3. Distrikt i 1932 tjente en tredjedel af byens befolkning sin løn ved DSB, og Struer var i denne periode Danmarks mest udprægede jernbaneby.

Da staten i slutningen af l930'erne følte sig presset til at oprette et gymnasium i Vestjylland, bød Struer sig til med de nu tomme lokaler fra 3. Distrikt. Mange andre byer var interesserede, men da Struer oven i købet havde en central trafikal placering valgte man at lægge statsgymnasiet i den unge jernbanekøbstad, Byen blev hermed centrum for et skoleopland, der strakte sig fra Thisted i nord til Holstebro i syd og fra Lemvig i vest til Skive i øst. Skolen har i dag stadigvæk en særlig afdeling for kostelever. I 1992 blev Ingvar Kronhammars 11 meter høje skulptur »Eye of the Shadow» opstillet ved Struer Gymnasium.


Hent rutevejledning

Fra:


Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Struer Museum